zaterdag 29 juni 2013

SALE!

Het is weer tijd voor een Showroom Sale bij Studio 40! Kijk snel verder voor een selectie van sterk afgeprijsde modellen. Voor een volledig overzicht kijk onder Showroom Sale op onze site of kom gezellig langs!

 Barkruk Little Tulip
Artifort
Zithoogte 60 cm
€864,- nu 40% korting!
Progetti Chair
Giorgetti
B63 x D67 x L90
€2369,- nu 40% korting!

Jalis Bank + Lage Tafel
COR
200cm x 95cm + 100cm x 100cm
€4568,- nu 40% korting!
Sit Down Fauteuil
Arco
Stof Divina/Kvadrat
70x70xh66cm
€1695,- p.s. nu 40% korting!
Worker Fauteuil
Hella Jongerius
Niet meer in productie
Vitra
78x80xh77cm
€2985,- nu 40% korting!
Kapstok
Verner Panton
Schonbuch
Hoogte 151cm
€925,- nu 30% korting!
Bijzettafel Radius
Oranje of Groen
€249,- nu 40% korting!

Bijzettafel Radius
Wit
€398,- nu 40% korting!
Stoel Mila A met armlegger
Montis
Leer: Highland Rood
Frame: Zwart
€889,- nu 30% korting!
 Dressoir Scene
Arco
252x48xH81cm
Eiken met gelakte inzetboxen
€3599,- nu 40% korting!
Cuvert Bank
COR
Stof Zwart
€2553 nu 40% korting!

vrijdag 21 juni 2013

Terug naar de basis

Velen die toevallig of met een doel door Het Noordeinde liepen, stopten afgelopen week voor het raam van Studio 40. Daar stond een object, minimalistisch en krachtig van vorm. Graag stellen we je in de blogpost van deze week voor aan Robert de Niet, de ontwerper van Essence 1.

Zeventien jaar lang heeft Robert de Niet alle soorten en maten meubelen onder handen genomen. Als meubelstoffeerder leerde hij een ambacht en blies antieke stukken nieuw leven in. Robert was nieuwsgierig en onderzocht in zijn werk spelenderwijs de stijlen, lijnen, technieken en verbindingen. En zo groeide met de jaren het verlangen om het ambacht in dienst te stellen van zijn eigen creatieve ideeën. Vol enthousiasme, maar ook vol spanning begon een nieuwe reis. Wat is mijn visie? Wat wil ik vertellen? Hoe kan ik dit vertalen naar een ontwerp? Bovendien is Robert van meet af aan de underdog; de stoffeerder die ook ontwerpt wordt nou eenmaal kritisch bekeken.

Ondertussen wordt Robert vader. Op meerdere vlakken een zegening; niet alleen geniet hij ten volste van het vaderschap, het brengt hem ook de inzichten die hij nodig heeft om verder te komen. Leven, natuur, creatie.. de essentie. Aan de hand van tekeningen en gesprekken met zijn kinderen ontstaat een schets die bestaat uit twee simpele vormen; een ovaal en een lijn die hier dwars op staat. Twee ultieme basisvormen, ontdaan van alle overbodige informatie, de kracht van de eenvoud. Tweedimensionaal is het alles waar Robert voor staat, maar hoe kan deze zeer minimalistische schets worden omgezet tot een driedimensionaal object, zonder concessies te hoeven doen?

Het vervaardigen van een perfecte ovaal uit één stuk blijkt echt geen gemakkelijke taak. De rechte streep uit de tekening wordt de rugleuning in het ontwerp. De stoel moet zonder omslachtige technieken functioneren én ook nog lekker zitten. De TU Delft biedt uitkomst. Samen met de faculteit Lucht- en Ruimtevaart start Robert een onderzoek naar vorm en materiaal, wat uiteindelijk resulteert in het eerste, goed functionerende prototype van Essence 1. Voor Robert een mijlpaal, voor Studio 40 een primeur.

Over Essence 1

De stoel is vervaardigd uit een perfecte ovaal. Robert de Niet: “Ovalen zijn de natuurlijke bron van rust en stabiliteit. Want, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de cirkel niet de meest volmaakte tweedimensionale vorm, maar het ovaal. In de natuur bestaan geen volmaakte cirkels. Dit soort basale elementen in het leven vormen voor mij een grote bron van inspiratie. Ik streef er naar deze puurheid en eenvoud te verwerken in mijn ontwerpen, zonder daarbij de functie of de emotie uit het oog te verliezen. Dát is voor mij de kern van een goed ontwerp en het kenmerk van ‘Essence'." Deze eenvoud zien we terug in de manier waarop de leuning zich schrap zet op het moment dat er in de schommelstoel gezeten wordt, maar ook in de toewijding die ervoor nodig is om de perfecte ovaal geproduceerd te krijgen. In tegenstelling tot wat het uiterlijk doet vermoeden, zit de Essence 1 heerlijk. De stoel is stevig, stabiel en echt bedoeld als gebruiksvoorwerp. Want, een stoel ontworpen met het oog en enthousiasme van een kind, daar moet natuurlijk wel gewoon op geleefd kunnen worden.

De Essence 1 is in gelimiteerde en gesigneerde oplage verkrijgbaar in de uitvoeringen Wit, Zwart, Eiken en Walnoot. Meer informatie verkrijgbaar via Studio 40. Tevens werkt Robert aan een volledige collectie van 'Essence', waar onder andere tafels en eetkamerstoelen in opgenomen zijn. In het najaar van 2013 zal Essence 2 worden gepresenteerd.









vrijdag 14 juni 2013

Knoll 75 Jaar

Met een al even respectabele leeftijd als Studio 40 zelf, beleeft het merk Knoll een bijzonder jaar. Dit jaar bestaat Knoll namelijk 75 jaar. Graag geven we je een beknopt overzicht van de historie van deze bijzondere Amerikaanse design-gigant.

Knoll is opgericht in 1938 in New York City door Hans Knoll. Na het overlijden van Hans Knoll in 1955, nam zijn vrouw Florence Knoll het bedrijf over. Vandaag de dag is het hoofdkantoor van Knoll gevestigd in East Greenville in Pennsylvania, met fabrieken in Amerika, Canada en Italie.

Hans is geboren in Stuttgart in 1914. Zijn vader, Walter C. Knoll, was een van de pioniers op het gebied van moderne designmeubelen in West-Duitsland. Hij kende Gropius, Breuer, Mies van der Rohe en maakte enkele vroege Bauhaus-stukken voor hen. Hans kon niet goed overweg met zijn vader en verhuisde in eerste instantie naar Engeland. In 1937 verhuisde hij naar New York, waar hij vestigde als Hans G Knoll Furniture Company. Florence en Hans onmoetten elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij studeerde een jaar samen met Mies van der Rohe in Chicago en werkte voor Gropius en Breuer in Boston. Hans Knoll benaderende haar om een interieur te onwerpen voor de toenmalig secretaris van defensie Henry L. Stimson. 


























In eerste instantie werkte Hans Knoll samen met Deense meubelontwerper Jens Risom en gedurende de Tweede Wereldoorlog maakten zij een serie stoelen met restmateriaal van parachutes en leger-netten. Deze serie stoelen is nog steeds verkrijgbaar (Rison Chair Range). In deze periode (jaren '40) werkte hij nog met een aantal andere ontwerpers, bijvoorbeeld Abel Sorensen, Ralph Rapson en de vandaag de dag beroemde Franco Albini, wiens bureau nog altijd wordt geproduceerd door Knoll.

In de jaren '50 en '60 breidde Knoll zijn protfolio uit met ontwerpen van Bauhaus-iconen Marcer Breuer en Mies van der Rohe. Daarnaast verbonden amerikaanse opkomende talenten Eero Saarinen, Isamu Noguchi, Warren Platner en Harry Bertoia hun naam aan Knoll.





in 1953 verkreeg Knoll de exclusieve productie- en verkooprechten van alle Ludwig Mies van der Rohe ontwerpen, inclusief de in 1929 ontworpen Barcelone Chair, voor het Barcelona Paviljoen. In 1956 gaf Knoll Eero Saarinen de opdracht om de Tulip-chair verder te ontwikkelen voor productie. Daarnaast heeft Knoll de productierechten voor de Wassily Chair van Marcel Breuer.

Behalve toonaangevende meubelen, heeft Knoll ook altijd goede keuzes gemaakt voor de promotie van zijn bedrijf. Zo maakte Herbert Matter een serie iconische advertenties en posters voor de diverse stoelen, welke vandaag de dag in musea getoond worden.


De ontwerpen van Knoll zijn zo tijdloos, dat zij anno 2013 nog erg gewild zijn. Hieronder vind je een selectie van nieuwe toepassingen van de Knoll-ontwerpen.








vrijdag 7 juni 2013

Het is dubbel raak bij Gelderland! Gisteren is namelijk de reizende tentoonstelling 'We <3 Gelderland' bij ons neergestreken. Daarnaast heeft Gelderland momenteel óók nog een hele mooie actie!

Ter ere van het eerste museale overzicht van ontwerpduo Scholten&Baijings organiseert Gelderland een reizende tentoonstelling bij verschillende dealers in Nederland. Deze maand is Studio 40 aan de beurt. Scholten&Baijings richtten een volledige huiskamer in, compleet met eigen ontwerpen en ontwerpen van andere bekende Nederlandse ontwerpers zoals Bert-Jan Pot, Pieke Bergmans en Helen van Berkel. Ook werden voor de huiskamer niet alleen producten van Gelderland zelf gebruikt, maar ook van HAY en Karimoku New Standard.

Bovendien heeft Gelderland momenteel een mooie actie voor bestaande klanten. Bij aankoop van een nieuwe hoes, verzorgt Gelderland gratis een complete make-over voor je bank! De bank wordt nagekeken en eventueel worden onderdelen die aan vervanging toe zijn, vervangen. Het schuim wordt volledig vernieuwd en uiteraard wordt de nieuwe hoes er voor je opgezet.

Reden genoeg voor een bezoekje aan het Noordeinde 85, dachten wij zo. Hieronder een sneak peak van de tentoonstelling en de specifieke actie van Gelderland. Tot snel bij Studio 40!






dinsdag 4 juni 2013

Fotoverslag 'Opening House of Green'

Het was een gezellige drukte bij de opening van House of Green! Onder het genot van de hapjes van Het Zalmhuys kon de vernieuwde showroom uitgebreid bekeken worden.

Illustratrice Menah sprak met de bezoekers en vertaalde de droomhuizen- en tuinen naar inspirerende illustraties. Hieronder een kleine indruk van deze geslaagde dag!