vrijdag 21 juni 2013

Terug naar de basis

Velen die toevallig of met een doel door Het Noordeinde liepen, stopten afgelopen week voor het raam van Studio 40. Daar stond een object, minimalistisch en krachtig van vorm. Graag stellen we je in de blogpost van deze week voor aan Robert de Niet, de ontwerper van Essence 1.

Zeventien jaar lang heeft Robert de Niet alle soorten en maten meubelen onder handen genomen. Als meubelstoffeerder leerde hij een ambacht en blies antieke stukken nieuw leven in. Robert was nieuwsgierig en onderzocht in zijn werk spelenderwijs de stijlen, lijnen, technieken en verbindingen. En zo groeide met de jaren het verlangen om het ambacht in dienst te stellen van zijn eigen creatieve ideeën. Vol enthousiasme, maar ook vol spanning begon een nieuwe reis. Wat is mijn visie? Wat wil ik vertellen? Hoe kan ik dit vertalen naar een ontwerp? Bovendien is Robert van meet af aan de underdog; de stoffeerder die ook ontwerpt wordt nou eenmaal kritisch bekeken.

Ondertussen wordt Robert vader. Op meerdere vlakken een zegening; niet alleen geniet hij ten volste van het vaderschap, het brengt hem ook de inzichten die hij nodig heeft om verder te komen. Leven, natuur, creatie.. de essentie. Aan de hand van tekeningen en gesprekken met zijn kinderen ontstaat een schets die bestaat uit twee simpele vormen; een ovaal en een lijn die hier dwars op staat. Twee ultieme basisvormen, ontdaan van alle overbodige informatie, de kracht van de eenvoud. Tweedimensionaal is het alles waar Robert voor staat, maar hoe kan deze zeer minimalistische schets worden omgezet tot een driedimensionaal object, zonder concessies te hoeven doen?

Het vervaardigen van een perfecte ovaal uit één stuk blijkt echt geen gemakkelijke taak. De rechte streep uit de tekening wordt de rugleuning in het ontwerp. De stoel moet zonder omslachtige technieken functioneren én ook nog lekker zitten. De TU Delft biedt uitkomst. Samen met de faculteit Lucht- en Ruimtevaart start Robert een onderzoek naar vorm en materiaal, wat uiteindelijk resulteert in het eerste, goed functionerende prototype van Essence 1. Voor Robert een mijlpaal, voor Studio 40 een primeur.

Over Essence 1

De stoel is vervaardigd uit een perfecte ovaal. Robert de Niet: “Ovalen zijn de natuurlijke bron van rust en stabiliteit. Want, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de cirkel niet de meest volmaakte tweedimensionale vorm, maar het ovaal. In de natuur bestaan geen volmaakte cirkels. Dit soort basale elementen in het leven vormen voor mij een grote bron van inspiratie. Ik streef er naar deze puurheid en eenvoud te verwerken in mijn ontwerpen, zonder daarbij de functie of de emotie uit het oog te verliezen. Dát is voor mij de kern van een goed ontwerp en het kenmerk van ‘Essence'." Deze eenvoud zien we terug in de manier waarop de leuning zich schrap zet op het moment dat er in de schommelstoel gezeten wordt, maar ook in de toewijding die ervoor nodig is om de perfecte ovaal geproduceerd te krijgen. In tegenstelling tot wat het uiterlijk doet vermoeden, zit de Essence 1 heerlijk. De stoel is stevig, stabiel en echt bedoeld als gebruiksvoorwerp. Want, een stoel ontworpen met het oog en enthousiasme van een kind, daar moet natuurlijk wel gewoon op geleefd kunnen worden.

De Essence 1 is in gelimiteerde en gesigneerde oplage verkrijgbaar in de uitvoeringen Wit, Zwart, Eiken en Walnoot. Meer informatie verkrijgbaar via Studio 40. Tevens werkt Robert aan een volledige collectie van 'Essence', waar onder andere tafels en eetkamerstoelen in opgenomen zijn. In het najaar van 2013 zal Essence 2 worden gepresenteerd.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten