dinsdag 29 oktober 2013

De tijdloze Wassily Chair

Tijd voor een kleine reis terug in de tijd, of toch niet? Marcel Breuer ontwierp de Wassily Chair in 1925, maar nog altijd is deze stoel zeer gewild.

Marcel Breuer is een van de grondleggers van het Bauhaus. Deze kunstrichting is ontstaan begin 1900, toen Marius Gropius een interdisciplinaire school oprichtte met dezelfde naam. Het was een opleiding voor architecten, kunstenaars en ambachtslieden. De stroming bracht grote namen voort zoals Kandinsky, Klee, van der Rohe en natuurlijk ook Marcel Breuer. Gropius' ideaal was dat zijn studenten zowel kunstenaars als ambachtslieden waren. Zij moesten verstand hebben van alle materialen en technieken en moesten een gebouw van onder tot boven kunnen ontwerpen, ínclusief het interieur.

Bijna een eeuw geleden ontwierp Marcel Breuer zijn iconische stoel de Wassily Chair. Hij vernoemde de stoel naar zijn goede vriend en collega Wassily Kandinsky. Terwijl Breuer naar zijn werk fietste kwam hij naar verluid op het idee; een stevig maar licht frame van buizen, dat in elke vorm gebogen kon worden. Breuer noemde het ontwerp zijn 'meest extreme, mechanische en minst artistieke werk'.

In eerste instantie werd het ontwerp in productie genomen door Thonet, later nam Gavina de licenties over, tot uiteindelijk wereldberoemde fabrikant Knoll het bedrijf overnam. Nog altijd wordt de Wassily Chair gemaakt door de firma Knoll en verkennen zij de houdbaarheid van het ontwerp door het smaakvol toepassen van nieuwe soorten leer en stof. Kom eens kijken bij Studio 40, momenteel hebben wij een prachtige variant staan met zwaar canvas.

 Portret van Marcel Breuer
 De klassieke Wassily Chair

 De Wassily Chair nu geproduceerd door Knoll in diverse soorten leer en stof



Tijdloos ontwerp, prachtig in elk interieur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten