vrijdag 14 juni 2013

Knoll 75 Jaar

Met een al even respectabele leeftijd als Studio 40 zelf, beleeft het merk Knoll een bijzonder jaar. Dit jaar bestaat Knoll namelijk 75 jaar. Graag geven we je een beknopt overzicht van de historie van deze bijzondere Amerikaanse design-gigant.

Knoll is opgericht in 1938 in New York City door Hans Knoll. Na het overlijden van Hans Knoll in 1955, nam zijn vrouw Florence Knoll het bedrijf over. Vandaag de dag is het hoofdkantoor van Knoll gevestigd in East Greenville in Pennsylvania, met fabrieken in Amerika, Canada en Italie.

Hans is geboren in Stuttgart in 1914. Zijn vader, Walter C. Knoll, was een van de pioniers op het gebied van moderne designmeubelen in West-Duitsland. Hij kende Gropius, Breuer, Mies van der Rohe en maakte enkele vroege Bauhaus-stukken voor hen. Hans kon niet goed overweg met zijn vader en verhuisde in eerste instantie naar Engeland. In 1937 verhuisde hij naar New York, waar hij vestigde als Hans G Knoll Furniture Company. Florence en Hans onmoetten elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij studeerde een jaar samen met Mies van der Rohe in Chicago en werkte voor Gropius en Breuer in Boston. Hans Knoll benaderende haar om een interieur te onwerpen voor de toenmalig secretaris van defensie Henry L. Stimson. 


























In eerste instantie werkte Hans Knoll samen met Deense meubelontwerper Jens Risom en gedurende de Tweede Wereldoorlog maakten zij een serie stoelen met restmateriaal van parachutes en leger-netten. Deze serie stoelen is nog steeds verkrijgbaar (Rison Chair Range). In deze periode (jaren '40) werkte hij nog met een aantal andere ontwerpers, bijvoorbeeld Abel Sorensen, Ralph Rapson en de vandaag de dag beroemde Franco Albini, wiens bureau nog altijd wordt geproduceerd door Knoll.

In de jaren '50 en '60 breidde Knoll zijn protfolio uit met ontwerpen van Bauhaus-iconen Marcer Breuer en Mies van der Rohe. Daarnaast verbonden amerikaanse opkomende talenten Eero Saarinen, Isamu Noguchi, Warren Platner en Harry Bertoia hun naam aan Knoll.





in 1953 verkreeg Knoll de exclusieve productie- en verkooprechten van alle Ludwig Mies van der Rohe ontwerpen, inclusief de in 1929 ontworpen Barcelone Chair, voor het Barcelona Paviljoen. In 1956 gaf Knoll Eero Saarinen de opdracht om de Tulip-chair verder te ontwikkelen voor productie. Daarnaast heeft Knoll de productierechten voor de Wassily Chair van Marcel Breuer.

Behalve toonaangevende meubelen, heeft Knoll ook altijd goede keuzes gemaakt voor de promotie van zijn bedrijf. Zo maakte Herbert Matter een serie iconische advertenties en posters voor de diverse stoelen, welke vandaag de dag in musea getoond worden.


De ontwerpen van Knoll zijn zo tijdloos, dat zij anno 2013 nog erg gewild zijn. Hieronder vind je een selectie van nieuwe toepassingen van de Knoll-ontwerpen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten