zondag 11 november 2012

"If you have a troubled mind, watch a mobile and unwind"

De mobile
Sinds mensenheugenis geniet men van de aanblik van een mobile. Vandaag de dag is de mobile ondenkbaar in de kinderkamer en steeds vaker wordt het interieur ermee verrijkt.
Alexander Calder
De mobile gaat ver terug, maar het onstaan ervan wordt het meeste geassocieerd met de kunstenaar Alexander Calder. Calder kwam uit een familie van beeldhouwers en was een belangrijke figuur in de Avant Garde. Zijn werk werd onder andere beïnvloed door Duchamp, Mondriaan en Miro.
Calder maakte zijn eerste mobiles naar aanleiding van een bezoek in 1930 van Mondriaan aan zijn atelier in Parijs. De mobiles werden zo geconstrueerd dat zij ogenschijnlijk niet aan zwaartekracht onderhevig waren. Calders interesse ging uit naar de relatie tussen abstractie en beweging. Zijn mobiles zijn zo geconstrueerd dat zij continue in beweging blijven, waarbij de hele mobile volledig in balans moet zijn. Calder had zijn eerste grote tentoonstelling in 1931 in Parijs, waarna zijn mobiles wereldberoemd zijn geworden.



 - Enkele mobiles van Alexander Calder
 - Calders' kinetische sculpturen
Flensted Mobiles
In huis werd de mobile in Scandinavische landen echter al langer gebruikt. De mobile diende daar het bijgeloof; als de mobile stil stond, was er een kwade geest aanwezig. Was de mobile in beweging, dan was alles goed. De moderne mobile, als decoratie voor in huis, werd ontworpen in 1953 door de Deense Christian Flensted en zijn vrouw Grethe om de geboorte van hun eerste dochter te vieren. Het eerste ontwerp was er dan ook een met ooievaars. De zogenaamde Stork-mobile was een groot succes, en wordt nog altijd over de hele wereld verkocht.

Christian Flensted werd bekend als de "Uromager", een naam die bijna onmogelijk te vertalen valt. De beste beschrijving zou zijn: "Maker van ondeugende, continue bewegende dingen.” In 1956 gaf Christian Flensted zijn baan op om al zijn tijd te besteden aan het ontwerpen en maken van mobiles voor in huis.De werkplaats kreeg de naam ‘Storks Nest’ en bleef de thuisbasis voor de volgende 15 jaar. Vandaag de dag is het bedrijf overgenomen door hun zoon, die de familietraditie voortzet.


 -Christian Flensted aan het werk


Wil je zelf een mobile in huis? Studio Veertig heeft onder andere de mobiles van Flensted in haar assortiment. Geinspireerd door Alexander Calder? Kom dan onder andere de mobiles van het Guggenheim Museum eens bekijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten