donderdag 25 april 2013

Tijdloze schoonheid

De geschiedenis van sieradenmerk Langani dateert terug naar 1935 en vormt het krachtige verhaal van de familie Anni Schaad-Lang.

Nadat Anni gestudeerd heeft aan de kunstnijverheid school in Stuttgart en daarna een vervolgopleiding voltooide in Wenen, begint zij haar eigen sieradenlijn. Kunstzinnige, handgemaakte items vormden haar uitgangspunt. De oorlog zet het geheel op een laag pitje en zij trouwt haar grote liefde Rudolf Schaad. Vanaf de jaren '50 neemt hij de zakelijke kant van Anni's bedrijf op zich. Dit klinkt vanzelfsprekend; maar dit waren wel de conservatieve jaren! Anni was een sterke, eigenzinnige vrouw en zij trouwde de juiste man. Samen krijgen ze 4 kinderen.







In 1952 weet Anni een ontwerp te maken wat internationale aandacht trekt: Fleur 'dAmour, een parfumflacon aan een ketting. Zij vestigt haar werkplaats en winkel in Stuttgart. Het merk krijgt nu officieel de naam 'Langani' (een samentrekking van haar meisjesnaam Anni Lang) en zij voegt als trademark aan elk sieraad een zwarte kraal toe. Er volgen vele internationale exposities over de hele wereld.

Ondertussen is Anni's zus Regi Relang hard aan de weg aan het timmeren als modefotograaf. Vanaf 1960 besluit Regi Anni's sieraden in de modewereld te introduceren en ze te gebruiken in high fashion fotoshoots. De sieraden zijn te zien op vele iconische foto's uit leidende mode-tijdschriften uit de jaren '60. Het bedrijf breidt uit, maar blijft strikt binnen de familie. Zowel Anni's dochter als haar nicht komen helpen, want de sieraden worden nog steeds volledig met de hand gemaakt!

In 1969 gaat Anni samen met Regi een samenwerking aan met Franse ontwerper Louis Féraud en zien we de sieraden gedurende de jaren '70 terug in de haute couture, modeshows, tijdschriften en documentaires. Prijzen volgen en uiteindelijk is het in 1984 dan echt tijd voor Anni om het gezag over te dragen. Zij kijkt terug op een zeer succesvolle carrière en heeft een prachtige basis gelegd voor haar 4 kinderen. Haar dochter Suzanne neemt dan ook het stokje over en tot vandaag de dag maakt Langani de prachtigste sieraden voor jong en oud.

Langani mit dem Schwarze Perle - door de jaren heen















Geen opmerkingen:

Een reactie posten